Adinvest Facebook Social widget area

Sklad Japonska med nami sta 25. maja 2018 ustanovila zaslužni profesor ljubljanske univerze dr. Andrej Bekeš, japonolog, in SZF.

Sklad je namenjen spodbujanju vključevanja tujih strokovnjakov japonskih študij v slovensko znanstvenoraziskovalno in izobraževalno delovanje. Soustanovitelj dr. Bekeš je ustanovitveno premoženje sklada ter denar za prvo obdobje delovanja zagotovil iz celotnih sredstev prestižne nagrade, ki mu jo je jeseni 2017 podelila Japonska fundacija.

V letu 2023 so razmere glede stopnje okuženosti s koronavirusom že omogočile dokaj normalno izvajanje vseh vrst aktivnosti v živo in tako je prišlo med 7. in 9. marcem 2023 tudi do prvega znanstvenega obiska v okviru sklada Japonska med nami. Slovenijo je obiskal britanski znanstvenik dr. Mark James Hudson, ki trenutno raziskovalno deluje na Inštitutu Maxa Plancka za geoantropologijo v Jeni. 8. marca je imel v okviru svojega gostitelja, Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani javno predavanje Pred sušijem: arheologija kmetovanja in ribolova v zgodnji Japonski. Odziv na povabilo študentom in poznavalcem japonskih študij na predavanju je bil izjemno dober.