Nagrajena dela natečaja »Osvajanje vesolja«

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je spomladi 2017 aktivirala nagradni natečaj likovnih del mladih na temo »Osvajanje vesolja« in sicer v počastitev 125. obletnice rojstva Hermana Potočnika Noordunga (1892-1929), vizionarja in pionirja astronavtike (o potovanju in bivanju v vesolju).

K sodelovanju je SZF povabila slovenske osnovne in srednje šole, oblikovala pa hkrati tudi nagraadni sklad za dve denarni nagradi in sicer za najustvarjalnejšega mladega likovnika iz osnovne ter srednje šole ter za osem knjižnih nagrad, po štiri za vsak nivo izobraževanja.

Na nagradni natečaj se je odzvalo 41 slovenskih osnovnih šol z 352 umetniškimi deli ter 10 srednjih šol z 61 umetniškimi deli.

Komisija je izbrala 10 odstotkov del za razstavo v času 23. slovenskega festivala znanosti ter med njimi prejemnike nagrad.

 

5. (knjižno) nagrado med učenci osnovnih šol je prejel Matic Marinac iz Osnovne šole Dutovlje (mentorici: prof. Miranda Rudež in prof. Nataša Bric)

4. (knjižno) nagrado je prejela Selma Kapić (mentorica: prof. Damjana Stopar Štrovs)

3. (knjižno) nagrado sta prejeli Sanja Fras iz Osnovne šole Franca Rozmana Staneta Maribor (mentorica: prof. Janja Tomažič) ter Alisa Žagar Slemenšek iz Osnovne šole Petrovče (mentorica: prof. Mojca Šon)

2. (knjižno) nagrado je preujela Leja Vagaja iz Osnovne šole Dragomelj (pošta Domžale) (mentorica: Saša Žust)

1. (denarno) nagrado v višini 250 EUR je pripadla Petri Džeroski iz Osnovne šole Mirana Jarca v Ljubljani (mentorica: prof. Helena Fortuna Jenko)

 

V kategoriji srednješolcev so prejemniki nagrad:

5. (knjižno) nagrado je prejel Jure Dolinar iz Gimnazije Vič v Ljubljani (mentorica: prof. Alenka Pikl Osole)

4. (knjižno) nagrado je prejel Domen Mirtič Dolenec iz Gimnazije Jesenice (mentorica: prof. Sonja Janša Gazič)

3. (knjižno) nagrado je prejela Eliza Lupi iz Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana (mentor: prof. Igor Kregar)

2. (knjižno) nagrado je prejel Žan Marjetič iz Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana (mentor: prof. Igor Kregar)

1. (denarna) nagrada v višini 400 EUR je pripadla Tari Filčič iz Šolskega centra Celje, Gimnazija Lava, Celje (mentorica: prof. Darja Povše)

 

Slovenska znanstvena fundacija čestita vsem mladim likovnikom, ki so se s svojimi deli uvrstili na javno razstavo in vsem, ki so prejeli knjižne ter denarne nagrade.